The Collectors til Oslo Fusion 

05.09.16 - 11.09.16

I år er det 26. gang vi avholder filmfestival her i Oslo med hovedfokus på skeive filmer. Dette gjør oss til en av verdens eldste filmfestivaler av sitt slag.

Vi ønsker å presentere et filmprogram som skal underholde, opplyse, utfordre og provosere. Hva som gjør en film skeiv er et omdiskutert tema med mange svar, men i løpet av de siste årene har det blitt et begrep som stadig er mer inkluderende og som omfatter et bredt spekter av filmer.  

Skeiv film er først og fremst historier som ligger utenfor det heteronormative, og representerer det du vanligvis ikke får servert på kinoen. Dette betyr derimot ikke at filmene kun trenger å ha homofile/lesbiske hovedroller og/eller i stor grad fokusere på sex, men dette er en myte som ofte blir hengende over skeiv film.

Det er dessverre slik at det ofte er de stereotypiske bildene og beskrivelsene av skeivhet som blir stående når medier omtaler denne typen film. Målet med vår festival er å være med på å bryte ned disse fordommene og mytene om skeiv film.

Programmet til Oslo/Fusion har skiftet i takt med at det har kommet et større mangfold innenfor den skeive filmkulturen og filmene vi har på festivalen viser en bredde innenfor sjangeren. De siste årene har festivalen hatt titler som Only Lovers Left Alive (Tilda Swinton og Tom Hiddleston), Skeleton Twins (Bill Hader og Kristin Wiig), Lilting (Ben Whishaw), Space Station 76 (Patrick Wilson og Liv Taylor) på plakaten.

I 2015 valgte festivalen, som frem til da het Skeive Filmer, å bytte navn til Oslo/Fusion Internasjonale Filmfestival. Navnet ”Fusion” ble valgt som navn fordi vi føler at dette beskriver festivalens eksisterende profil, samtidig som det åpner for et friere programmering og definisjon av hva vi anser for å være ”skeivt”. Festivalens målsetting og fokus forblir det samme som det har vært i et kvart århundre, men vi utvider med temaer som omhandler  etnisitet, feminisme, menneskerettigheter og øvrig annerledeshet.

- Å ha “skeiv” i navnet gir rett og slett et belastende inntrykk, forklarte festivalleder Bård Ydén i 2014, før navnebyttet. Ordet favner ikke bredt nok, det skremmer nok en del av publikumsmassen. Vi forveksles med andre organisasjoner, og det er ikke alltid like enkelt å forstå internasjonalt.

Bård Ydén er har lenge vært ansvarlig for å drifte festivalen. Han har vært involvert siden 2003, og leder siden 2007. Hans enorme kunnskap og nettverk har sørget for at festivalen ikke bare har hatt spennende gjester, men også et bredt og spennende program år etter år.  I 2016 ga han seg som festivalsjef, og ga stafettpinnen videre til Vanja Ødegård, men Bård er fremdeles rådgiver og en del av festivalen også i år.

- Jeg er så takknemlig for de fantastiske erfaringene og støtten jeg har fått i dette samfunnet. Takk til alle talentfulle filmskapere, artister, kollegaer og aktivister som jeg har vært så heldig å få jobbe med. Deres arbeid, pasjon og styrke vil fortsette å inspirere.

Vanja som tar over etter Bård har studert filmvitenskap, med fokus på queer cinema ved NTNU i Trondheim. Hun har jobbet for en rekke filmfestivaler i Trondheim og Oslo, og jobber for tiden som gjestekoordinator ved Kortfilmfestivalen. Hun forteller om sine tanker rundt det å være festivalsjef;

- Som påtroppende festivalsjef har jeg mange tanker og ideer om hvilke gleder og utfordringer som ligger foran meg. For å være helt ærlig, ligger utfordringen mest i hvordan jeg tror publikum kommer til å ta meg imot. Så vidt jeg vet, så blir jeg den første streite festivalsjefen i festivalens 26-år lange livsløp, og jeg kan godt forstå at noen synes det er litt snodig. Jeg vil forsikre alle at til tross for navneendring og skifte i administrasjon, så er denne festivalen i kjernen en skeiv filmfestival, hvilket reflekteres i programmet og arrangementene vi har i år og kommer til å ha fremover.

I løpet av festivalen kommer vi til å presentere en rekke filmer, kritiker-og publikumsfavoritter, fra diverse filmfestivaler. Mange av disse filmene kommer aldri på ordinære kinoer, og filmfestivalen er derfor en utvidelse av det tilbudet som allerede finnes.

På programmet har vi alt fra spillefilmer, dokumentarfilmer og kortfilmprogram fra hele verden som kan bidra til større synliggjøring, åpenhet, kunnskap og debatt innenfor en skeiv tematikk.

I tillegg til å være et sted der du kan se fantastiske filmer du ellers ikke ville hadde fått sett er Oslo/Fusion et samlingspunkt hvor vi ønsker å skape samhold og engasjement. Vi arrangerer møter med regissører og skuespillere du kan oppleve gjennom foredrag og debatter. Å skape et fyldig kulturelt innhold er viktig for publikum, et signal til filmindustrien om at også mindre filmer kan berøre, provosere og skape debatt. 

Vi ønsker deg velkommen på festival!