Photo: Tale Hendnes/Dansens Hus
Dronninger
Dansens Hus, 27.-29. april 2022
I Dronninger møter du dansere fra 53 til 74 år. De eldste har vært ledende i norsk dans gjennom mange år, og deler sine erfaringer etter noen års opphold fra scenen. Å bringe eldre danseres fortellinger til scenerommet, gir disse en stemme og et subjekt. Den enkelte danser løftes frem gjennom en alternativ billedlig forståelse, og deler sine refleksjoner gjennom dans, video og tekst. Styrke, humor og sanselighet vil gi en motstemme til det sørgelige og sykeliggjørende man ofte forbinder med alder, og skal gi et etterlatt inntrykk av erfaring som en positiv ressurs og gi en inspirerende fremtidsoptimisme.
Vi lever i en usikker tid, og et godt samfunn kan måles på hvordan man håndterer de mest sårbare gruppene. Forfatteren Margareth Gulette skriver om alderisme i sin bok Ending ageism or How not to shoot old people. Hun ser på de sosiale strukturene og det hun beskriver som de sobre, subjektive påvirkningene alderismen har. Hun løfter også frem de bildene som produseres innen kunsten og i mediene, og bevisstgjør leseren rundt representasjon av alder i offentligheten.
- Sammenlignet med sexisme, rasisme eller transfobi, er alderisme den minst sensurerte og den mest aksepterte form for diskriminering. (–) Det smale nåløyefokuset på sykdom er en overveldende reduksjon av det aldrende mennesket. Det er som om det kunne forekomme menneskelige hendelser uten et følende subjekt.
Margareth Gulette
Medvirkende
Dansere
Lise Nordal
Kjersti Engebrigtsen
Caroline Wahlström Nesse
Kari Anne Vadstenvik Bjerkestrand
Liv Hanne Haugen.Koreograf
Un-Magritt Nordseth
Komponist
Rune Rebne
Scenograf/videokunstner
Sabina Jacobsson
Lysdesign
Martin Myrvold
Kostymer
Maren Saedi
Produsent
Cathe Sjøblom
Foto
Christian Tandberg/Dansens Hus
Til minne om Kathrine Tolo.
Støttet av Norsk Kulturråd, Viken Filmsenter, Kunstnerforeningen.